Bylų užsakymas LCVA archyve - patarimai

Žinau, kad lankymasis archyve iš pradžių atrodo sudėtingas dalykas. Atrodo, kad turi sugaišti labai daug laiko, kad gautum tai, ko reikia, bet iš tikrųjų nėra taip jau sudėtinga, jei žinai, ką daryti ir kaip. Juk tai, ką užsisakyti, ir užsisakyti bylas galima ir internetu neišeinant iš namų. O archyve sugaišite ne tiek jau ir daug, jei tiesiog atvažiuosite, pasiimsite bylą, ją nusifotografuosite ir važiuosite namo toliau nagrinėti kai tik turėsite laiko.

Žemiau pateiksiu patarimus, ką daryti ir kaip, kad pažintis su Lietuvos Centriniu Valstybės Archyvu ieškant 1942 gyventojų surašymo duomenų būtų lengva.

1.  Bylos susiradimas nuotoliu. Dažniausiai spaudžiate čia (R-743 fondo 2 apyrašas) https://eais.archyvai.lt/repo-ext/view/337195
Jei ieškote savo protėvių iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio ir Šiaulių miestų, tai spaudžiate čia ir pasirenkate apačioje 1 arba 4 apyrašus
https://eais.archyvai.lt/repo-ext/view/276300
Atsisiunčiate visus apyrašus ir ieškote bylos. Jei žiūrite RODYKLĘ, tai Bylos Nr. yra dešinėje pusėje, o jei kitą dokumentą, tai Bylos Nr. yra kairėje pusėje. Atsisiųstuose dokumentuose susirandate reikiamą bylos numerį pagal ieškomą kaimą.

2. PRAŠYMO IŠDUOTI BYLAS UŽPILDYMAS. Susiradę reikiamą bylos numerį pagal ieškomą kaimą užpildote prašymą, kurį rasite čia https://www.archyvai.lt/lt/formos_158.html
Prašymo forma vadinasi "Prašymas išduoti dokumentus ".
patarimaijpg
1942 metų gyventojų surašymo FONDAS visada bus R-743, APYRAŠAS priklausomai nuo gyvenamosios vietos, dažniausiai Nr. 2, o jei tai Vilniaus, Kauno, Panevėžio ir Šiaulių miestai, tai Nr. 1 arba 4, BYLOS Nr. jau priklauso nuo kaimo ar gatvės (Rodyklėje dešinėje pusėje,kitame dokumente kairėje).
Dėl dokumentų išdavimo datos, tai turėkite omenyje, kad dokumentai išduodami po 6 val. nuo užsakymo užregistravimo (turėsite gauti patvirtinimą el. paštu, bet apie tai žemiau). Aš dažniausiai pildau po 2 dienų, todėl būnu tikra, kad tikrai gausiu.

3. UŽSAKYMO SIUNTIMAS. Siunčiate užpildytą ir pasirašytą prašymą el. paštu tiesiai į skaityklą <lcvaskaitykla@archyvai.lt> ir sulaukiate patvirtinimo el.paštu, kad užsakymas gautas ir bylos bus paruoštos prašomu laiku. Jei negaunate patvirtinimo, - pasiskambinkite ir pasiteiraukite, nevažiuokite negavus patvirtinimo. Man yra buvę ne kartą, kad pas mane rodo, kad išsiųsta, bet skaitykla buvo negavusi prašymo, todėl bylų negavau. Skaityklos kontaktus ir darbo laiką rasite čia: https://www.archyvai.lt/lt/skaityklos_181.html

4. Važiuojate į archyvą pirmą kartą su dokumentu, vėliau dokumento jau nereikės ir vietoje jau užpildę skaitytojo anketas pasiimsite bylas ir galėsite nusifotografuoti.
VISKAS! Pabandykite, - nėra taip sudėtinga. Ir parašykite, prašau, ar aišku.