Kaip ieškoti duomenų bazėje? Patarimai

Keli patarimai kaip efektyviau ieškoti asmenų duomenų bazėje:
  1. Paieška pagal Pavardę ir vardą:
  • pradėkite vesti nuo pavardės, nes asmenys surašyti "Pavardė vardas"
  • veskite tik dalį pavardės (pirmas pavardės 3-5 raides), išmes Jums visą sąrašą surastų pavardžių. Net jeigu atrodo, kad pavardė sąraše yra "ne į temą", turėkite omenyje, kad išmeta iš pradžių tik Šeimos galvos pavardę, todėl reikia spausti ant kiekvienos pavardės ir tada pateksite į šeimos surašymą. Tačiau iš karto gali parodyti ne visą šeimą, bet tik tas pavardes, kurios turi atitikmenį su suvesta pavarde;
  • patikrinkite ir kitas kombinacijas - man pvz keistai atrodo Jesevičius pavardės užrašymas (kiek esu sutikusi žmonių su tokia pavarde, tai visada buvo Jasevičius), bet iš tikrųjų juk savanoriai suvedantys duomenis iš tikrųjų nežino kokia taisyklinga pavardė turėtų būti, todėl paliekame tokią kaip parašyta. Tas pats su pvz. Rinkevyčius pavardė, vieni surašinėtojai rašo Rinkevičius, kitur Rinkevyčius. 
  • pasitikrinkite, ar tikrai matote visą šeimos surašymą. Jei radote dominantį žmogų sąraše, kairėje pusėje matysite šeimos unikalų ID duomenų bazėje. Įvedę šį Šeimos unikalų ID paieškoje pradiniame puslapyje, Jums išmes visos šeimos surašymą. 

   2.  Paieška pagal vietovės surašymą.

Aš taip pat labai mėgstu šią funkciją, nes jei žinote, kad Jūsų protėvis tikrai turėjo gyventi konkrečioje vietovėje, išsitraukite visą kaimo/gatvės surašymą.

  • Kaimo/gatvės pavadinimą reikia vesti KILMININKO linksnyje (t.y. Paluobių, Katinų, Maliejiškės, Lukšių ir t.t.) arba vėlgi galite vesti tik dalį kaimo pavadinimo, tada išmes daugiau variantų. 
  • peržiūrėkite visą kaimo surašymą, gali būti ir klaidų, nes raštai yra skirtingi, kartais sunkiai įskaitomi, neretai bent jau Šakių krašte rašomos pavardės yra su (tikėtina) klaidomis bei vyrų pavardžių galūnės su -čia, pvz. Mozūrevičia, Šeškevyčia ir pan. Kadangi surašinėtojų buvo labai daug, kiekvienas rašydavo pagal savo išprusimo lygį. Tik žinantis savo šeimą žmogus gali pasakyti, ar pavardė parašyta su klaidomis ar ne. 
Sėkmės ieškant.